Supergod risotto
3 msk olivolja
2.5 dl råris
0.5 dl vitt vin
6 dl hönsbuljong, koka upp större mängd eftersom vätskan reduceras
1 st lime
0.5 dl riven parmesanost
0.5 dl finhackad persilja
1 riven morot
1. Skala och finhacka löken. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och låt löken svetta i olja . Skölj riset ordentligt och rör ned det och låt riskornen få en glasig hinna och löken bli transparent. Koka upp buljongen i en kastrull bredvid.
2. Häll sedan på vin och låt det koka in. Häll på lite av den kokande buljongen. Rör om och slå på lite mer buljong när vätskan har absorberats. Fortsätt så tills riset har lite tuggmotstånd kvar. Var noga med att röra hela tiden så att risotton inte bränner fast. Dra kastrullen från plattan.
3. Tvätta limen väl och raspa det yttersta skalet på limet och rör ner i risotton med lite av saften. Häll i ost, persilja och morötter. Rör ut så att osten smälter och smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton vila 8 minuter.
Smaklig spis! ^^